Άγιος Ευστράτιος, το πρώτο “πράσινο” νησί


Υβριδικά καΐκια, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθαρό περιβάλλον κι ένα νησί που θα χρησιμοποιεί ενέργεια αποκλειστικά από τις ανανεώσιμες πηγές του. Ο Αϊ-Στράτης, απέναντι από τη Λήμνο, επιλέχθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης να μετατραπεί στο πρώτο ενεργειακά «πράσινο» νησί της χώρας και το τέταρτο στον κόσμο.

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα είναι πιλοτικό και θα ακολουθήσει προκήρυξη και για άλλα νησιά της χώρας με προτιμητέα τη Νίσυρο και την Τήλο.




Ο Αγιος Ευστράτιος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, θα είναι έτοιμος στο τέλος του 2009 να καλύπτει κατά 100% τις ενεργειακές ανάγκες του από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο προϋπολογισμός του προγράμματος εκτιμάται σε 10 εκατ. ευρώ. Φιλοδοξία είναι επίσης οι μετακινήσεις στο νησί, ακόμη και των καϊκιών, να γίνονται με υβριδικά συστήματα.



Το νησάκι των 250 κατοίκων, γνωστό ως τόπος εξορίας των Αριστερών, κέρδισε τις υποψηφιότητες της Μήλου, της Νισύρου και της Τήλου, που επίσης είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα του υπουργείου Ανάπτυξης επειδή πληρούσαν κάποιες προϋποθέσεις -αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, μικρή έκταση, λιγοστός πληθυσμός- για να αποτελέσουν το πρώτο «Greek green island».

Οπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, οι 250 κάτοικοί του, εκτός από το ότι θα χρησιμοποιούν κατά 100% ενέργεια από φωτοβολταϊκά συστήματα, όπως ανεμογεννήτριες και βιομάζα, θα πραγματοποιούν τις μεταφορές τους με υβριδικά και ηλεκτρικά μέσα.

Ακόμη, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «ο Αϊ-Στράτης συνδέεται με μια ταραγμένη περίοδο της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Θέλουμε να συμβολίζει πλέον και το πέρασμα της χώρας σε μια νέα εποχή. Μια εποχή προόδου, καινοτομίας, σεβασμού στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στο περιβάλλον». Το project θα έχεει κυρίως ερευνητικό χαρακτήρα για τις ΑΠΕ. Τα άλλα τρία «πράσινα» νησιά στον κόσμο είναι το King Island στην Αυστραλία, το Samso στη Δανία και το Utsira στη Νορβηγία.

0 Response to "Άγιος Ευστράτιος, το πρώτο “πράσινο” νησί"

Δημοσίευση σχολίου