ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΘΑΣ


Δημοσιογράφος και συγγραφέας, που έγραψε και για το θέατρο. Γεννήθηκε στη Τραπεζούντα του Πόντου τον Οκτώβριο του 1907. Το 1923 μετά το τέλος της μικρασιατικής εκστρατείας εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου τελείωσε τις σπουδές του και αφιερώθηκε τόσο στη δημοσιογραφία, στην ευθυμογραφία όσο και στο θέατρο.

Εργάστηκε στις εφημερίδες: Ελεύθερο Βήμα, Αθηναϊκά Νέα, Νέα και στην Ελευθεροτυπία.

Το 1937 εξέδωσε το πρώτο του χιουμοριστικό βιβλίο με τον τίτλο Η Θέμις έχει κέφια και τον επόμενο χρόνο το δεύτερο, Η Θέμις έχει νεύρα. Το πιο γνωστό του έργο ήταν η Μαντάμ Σουσού.

Οι θεατρικές του κωμωδίες, παίχτηκαν απ΄ όλους σχεδόν τους θιάσους της Αθήνας και από τους καλλίτερους έλληνες ηθοποιούς. Οι πιο γνωστές είναι: Το στραβόξυλο, Ο εαυτούλης μου, Μαντάμ Σουσού, Φον Δημητράκης, Ζητείται ψεύτης, Ένας βλάκας και μισός, η Χαρτοπαίχτρα, Ξύπνα Βασίλη και ο Αχόρταγος. Αρκετές από αυτές έγιναν ελληνικές ταινίες.

Έγραψε επίσης χρονικό για τη ζωή του, τους διωγμούς και την αντίσταση της ιδιαίτερης πατρίδας του, το Γη του Πόντου. Τα τελευταία του βιβλία ήταν: Σε ήχο πλάγιο και Μαίηντ ιν Αμέρικα.

Υπήρξε σύμβουλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων καθώς και μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΥΕΑ).

Πέθανε στις 13 Νοεμβρίου του 1979.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1850: γεννιέται ο Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, σκωτσέζος συγγραφέας (Το Νησί των Θησαυρών, Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ)
1868: πεθαίνει ο Τζοακίνο Ροσίνι, ιταλός συνθέτης (Ο Κουρέας της Σεβίλλης, Γουλιέλμος Τέλλος)
1887: Ματωμένη Κυριακή στο Λονδίνο, τρεις διαδηλωτές νεκροί και 200 τραυματίες σε συγκρούσεις εργατών και αστυνομίας
1930: η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας αρνείται την καθιέρωση του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα
1968: η ταινία κινουμένων σχεδίων των Beatles, Yellow Submarine κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ, την ίδια μέρα, το τραγούδι τους Hey Jude ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών
1979: πεθαίνει ο Δημήτρης Ψαθάς, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας
2002: το ελληνικών συμφερόντων τάνκερ Πρεστίζ βυθίζεται στις ακτές της Γαλικίας, προκαλώντας τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της Ισπανίας